Dieettibisneksen “räätälöidyt” ruokavalio-ohjelmat
- Terveystuotetukut ry
- 4. huhtik.
- 2 min käytetty lukemiseen
Dieettibisneksen räätälöidyt ruokavalio-ohjelmat lupaavat yksilöllisiä ratkaisuja painonhallintaan ja terveyteen, mutta niiden tieteellinen vaikuttavuus on usein kyseenalainen. Nutrigenomia tarjoaa uuden näkökulman painonpudotukseen, jossa geeniperimään pohjautuvat ravintosuositukset voivat parantaa elämänlaatua ja ehkäistä ylipainosta johtuvia sairauksia ilman tiukkaa dieettiä.

Tänä päivänä moni valitsee maksullisia, tarkkaan räätälöityjä ruokasuunnitelmia siinä toivossa, että ne ratkaisisivat painonhallintaan tai terveyteen liittyvät ongelmat. Usein näiden ohjelmien takana on kuitenkin kaupallisia tavoitteita, eikä niiden vaikuttavuutta ole aina tutkittu tieteellisesti.
Painonpudotusruokavalioissa yksilöllisyys perustellaan monesti sillä, että ohjelmoinnissa huomioidaan henkilön sukupuoli, pituus, ja senhetkinen paino. Lisäksi saatetaan kartoittaa arkiaktiivisuuden määrä sekä henkilökohtaiset mieltymykset. Riittääkö tämä kuitenkaan siihen, että ruokavaliota voisi kutsua yksilölliseksi?
Nutrigenomia – mitä se on?
Geenit säätelevät elimistömme toimintaa monilla tasoilla, ja niiden vaikutus ulottuu myös kehon tapaan reagoida eri ravintoaineisiin ja kykyyn pudottaa painoa. Nutrigenomiassa tutkitaan erityisesti ravintoaineiden ja ihmisen genomian eli kansankielellä sanottuna perintötekijöiden välisiä yhteyksiä ja vaikutuksia. Nutrigenomian avulla voidaan tehdä geeniperimään pohjautuvia yksilöllisiä ravintosuosituksia, joilla voidaan parantaa elämänlaatua, lievittää mahdollisia terveydellisiä haasteita, vähentää kehon rasvamassan määrää, ja ehkäistä ylipainosta johtuvien sairauksien syntyä. Yksilöiden väliset geneettiset eroavaisuudet voivatkin selittää, miksi toisille terveen kehonpainon ja rasvaprosentin ylläpitäminen on vaivatonta, kun taas toiset kamppailevat pitkään toimivien menetelmien löytämisen kanssa.
Uusi määritelmä yksilölliselle painonpudotukselle
Mitä jos genetiikka ja oman genotyypin tunteminen antaisi ihan uuden näkökulman painonpudotukseen? Kyse ei olisi niinkään dieettaamiseen ohjaavasta neuvonnasta, vaan enemmänkin terveyden edistämisestä ja perimään pohjautuvasta lähestymistavasta syömiseen ja ruokavalion koostamiseen. Esimerkiksi enemmän hyvälaatuista rasvaa sisältävä ruokavalio voisi olla jollekin tehokkaampi tapa painonpudotukseen, kun taas joku toinen voisi saada välimerellisellä, runsaammin hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla huomattavasti parempia tuloksia.
Geenitieto yhdistettynä muuhun mitattavaan terveysdataan tarjoaa mahdollisuuden yksilöllisiin ratkaisuihin ja kestävämpään hyvinvointiin, eikä tiukan dieetin noudattamiselle tai kaloreiden laskemiselle olisi tällöin tarvetta. Kun tavoitteena on terveys ja sen ylläpito itselle optimaalisella ruokavaliolla, on pysyvä painonpudotus mahdollinen ilman tiukkaa ruokavaliota.
Lähde: Nordic Genex
Comments