K-vitamiinien ryhmään kuuluu useita eri muotoja. Ryhmän toistaiseksi tunnetuin jäsen, K1-vitamiini eli fyllokinoni on tuttu veren hyytymistekijöihin vaikuttava aine. Koko ryhmän nimi, K-vitamiini, tulee tästä verenhyytymisvaikutuksesta eli koagulaatiosta. Toinen, tällä hetkellä niin tutkijoiden kuin kuluttajienkin kiinnostuksen kohteena oleva muoto on K2-vitamiini eli menakinoni.
K2-vitamiini ja kalsiumin aineenvaihdunta
K2-vitamiini vaikuttaa suotuisasti kalsiumin aineenvaihduntaan. Kalsium on välttämätön mineraali, jota tarvitaan luuston ja lihasten toimintaan. Joskus tilanne saattaa kuitenkin olla se, että paradoksaalisesti samalla henkilöllö on sekä valtimoiden kalkkeutuma että osteoporoosi. Tällaisissa tapauksissa on helppo huomata, että kalsium on ajautunut elimistössä väärään paikkaan. Senhän pitäisi olla luustoa lujittamassa eikä valtimoita kovettamassa! Osteoporoosi-tapauksissa ongelma ei aina edes ole liian vähäinen kalsiumin saanti, vaan kalsiumin aineenvaihdunnan ongelmat. K2-vitamiini vaikuttaa juuri tähän; se ohjaa kalsiumin luustoon, pois verisuonista. Se estää siis sekä osteoporoosia että valtimoiden kalkkeutumista ja saattaa jopa lievittää jo tapahtuneita muutoksia verisuonissa. Valtimot pysyvät joustavina ja verenpaineen hallinta on helpompaa.
Osteokalsiini kalsiumin apurina
K2-vitamiinin vaikutus perustuu sen kykyyn aktivoida tiettyjä elimistön proteiineja, kuten luuston osteokalsiinia, valtimoiden matriksi GLA-proteiinia (MGP) sekä maksan veren hyytymistekijöihin vaikuttavia proteiineja. Osteokalsiini saa kalsiumin sitoutumaan luustoon ja MGP siirtää verisuonissa kiertävän ylimääräisen kalsiumin soluihin ja kudoksiin. Luu on elävää, aktiivista kudosta, joka uusiutuu noin seitsemän vuoden välein. Juuri osteokalsiini säätelee tätä uusiutumisprosessia. Se tasapainottaa luustoa rakentavien osteoblastien ja luustoa syövien osteoklastien toimintaa.
MGP estämässä valtimoiden kalkkeutumista
MGP on voimakkain tällä hetkellä tunnettu valtimoiden kalkkeutumista estävä aine ja K2-vitamiinia tarvitaan sen aktivoimiseksi. Terveet, joustavat valtimot sisältävät huomattavasti enemmän K2-vitamiinia kuin kalkkeutuneet valtimot. Kalkkeutumia saattaa olla jo nuorehkoillakin henkilöillä, vastaavasti vanhemmilla saattaa olla edelleen pehmeät ja joustavat valtimot. Valtimoiden kovettuminen ei siis ole väistämätöntä iän karttuessa, vaan sitä voidaan estää terveellisellä ruokavaliolla ja elämäntavoilla. Voidaankin sanoa, että olet yhtä vanha kuin valtimosi ovat!
K2-vitamiinin lähteet ruokavaliossa
Länsimainen ruokavalio sisältää niukasti K2-vitamiinia. Sitä löytyy kananmunan keltuaisesta, lihasta, maidosta ja pehmeistä juustoissa. Kaikkein runsaimmin K2-vitamiinia sisältävä ruoka-aine on kuitenkin japanilainen natto, jota valmistetaan käymisreaktion avulla soijapavuista. Tämä eksoottinen ravintoaine sopii harvan suomalaisen suuhun, mutta ravintolisien sisältämä K2-vitamiini valmistetaan samaan tapaan fermentaatiolla Bacillus subtilis -bakteerin avulla.
Takana laajat väestötutkimukset
Vuonna 2004 julkaistussa ns. Rotterdam-tutkimuksessa havaittiin, että runsas K2-vitamiinin, mutta ei K1-vitamiinin saanti, suojasi koehenkilöitä tehokkaasti haitallisilta verisuonitapahtumilta. Tutkimus kesti yli 10 vuotta, ja siinä oli mukana 4807 yli 55-vuotiasta miestä ja naista. Tutkimus osoitti, että vähintään 32 µg K2-vitamiinia saaneilla koehenkilöillä valtioiden kalkkeutuminen ja erilaiset sydän- ja verisuonitapahtumista johtuneet kuolemat puolittuivat. Kokonaiskuolleisuus väheni neljänneksellä. Vuonna 2008 julkaistu, kahdeksan vuotta kestänyt ja 16 000 naisella tehty tutkimus vahvisti tulokset. K2-vitamiinin saanti vähensi sydän- ja verisuonisairauksien esiintyvyyttä koehenkilöillä. Myös luustoa koskevia tutkimuksia on tehty K2-vitamiinilla runsaasti; ne osoittavat selkeän yhteyden K2-vitamiinin saannin ja luuston terveyden välillä.
K2-vitamiinin käyttäminen on satsaus tulevaisuuteen. Sen vaikutusta on lyhyellä aikavälillä vaikea havaita, sillä sen käyttäminen ei aiheuta selkeitä, dramaattisia vaikutuksia. Valtimoiden kalkkeutumista tai osteoporoosia ei myöskään yleensä havaita ennen kuin peruuttamattomia ongelmia on jo kehittynyt. K2-vitamiinin vaikutus näkyykin parhaiten säännöllisen käytön jälkeen, kun ikävuosia on jo karttunut. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä, tai liian aikaista, aloittaa K2-vitamiinin käyttöä.
Lähde: Hankintatukku Oy. Hankintatukku on Terveystuotetukkujen jäsen.
Comentarios