Karpalo, tuo kylmää ja lunta kestävä marja, tarjoaa monipuolisia terveyshyötyjä. Sen polyfenoliyhdisteistä, kuidusta ja C-vitamiinista on tutkitusti hyötyä muun muassa veren sokeri- ja insuliinivasteeseen, sydän- ja verisuoniterveyteen ja veren kolesteroliarvoihin. Ota karpalo päivittäiseksi marjaksi ja ylläty sen terveysvaikutuksista!
Terveyshyödyt ovat kiistattomat kylmää ja lunta pelkäämättömällä tummanpunakuorisella karpalolla, jota voit poimia lampien ja järvien rantanevoilta sekä märiltä avosoilta aina syyskuun loppupuolelta kevääseen saakka. Ensimmäisten pakkaspuraisujen jälkeen karpalon sokeripitoisuus suurentuu ja happamuus vähentyy, jolloin sitä on miellyttävämpi syödä.
Mitä hyvää karpalossa on terveydellesi?
Jo karpalon tummanpunainen väri kertoo sen suuresta määrästä antioksidanttisia polyfenoliyhdisteitä, joiden avulla kasvi pystyy puolustautumaan erilaisilta ulkoisilta haitoilta. Samat yhdisteet tarjoavat sinulle monipuolisen terveyspoolin - flavonoleja (kversetiini), kasviestrogeenejä (lignaaneja) sekä tanniineja (proantosyanidit). Lignaanien määrä karpalossa on merkittävä, lähes puolet enemmän useimpiin muihin kotimaisiin marjoihin verrattuna ja sen on arvioitu vaikuttavan estävästi hormoniperäisten syöpien kehittymisessä ¹.
Karpalon polyfenoliyhdisteistä (flavonolit ja tanniinit), kuidusta ja C-vitamiinista saat myös tutkitusti hyötyä veren sokeri- ja insuliinivasteeseen, sydän- ja verisuoniterveyteen, veren kolesteroliarvoihin sekä oksidatiivisen stressin vähentymiseen.
Eikä lista ollut vielä tässä, sillä karpalomehulla vähennät syljen Streptococcus -kannan kiinnittymistä hampaisiin ehkäisten iensairauksia ja karieksen muodostumista². Myös lapsen sammakseen riittää muutama tippa sokeroimatonta karpalomehua aterian jälkeen, sillä happamat aineet tuhoavat herkästi sieni-infektion. Jos tämä ei kuitenkaan tuota tulosta, olethan yhteydessä lääkäriin!
Tähän olen kerännyt Finelistä karpalon ravintotekijöitä ja perään kirjoittanut karpalolle sallitut ravitsemusväitteet:
Energia (32 kcal/100 g) - vähäenerginen
Kuitu (3,5 g/100 g) - runsaskuituinen
Hiilihydraatti (4,6 g/100 g) - vähäsokerinen
Sisältää C-vitamiinia (20,1 mg/100 g) – sisältää runsaasti C-vitamiinia
Rasva (0,1 g/100 g) – vähärasvainen, ei tyydyttynyttä rasvaa
Karpalo näyttää tutkimuksissa myös taltuttavan kivuliasta ja harmillista virtsatietulehdusta
Käypä hoito -suosituksissa karpalovalmiste näyttää vähentävän bakteeriperäisen virtsatieinfektion riskiä muuten terveillä naisilla, joilla on toistuvia virtsatieinfektioita. Tähän päädyttiin tutkimuksessa, jossa karpalo oli mukana erilaisin valmistein (tabletit, kapselit, mehu, jauhe). Valmisteita oli käytetty tutkimuksessa yhtäjaksoisesti vähintään kuukauden ajan³.
Löysin Sitran sivuilta selityksen yllä olevaan. Karpalon salaisuus virtsatietulehduksien taltuttajana näyttäisi piilevän marjan sisältämässä proantosyanidiryhmässä (PAC), jotka pystyisivät ehkäisemään Escherichia coli- bakteerien kasvua estäen sen tarttumista virtsateiden seinämien soluihin. Kliinisissä kokeissa amerikkalainen viljelty pensaskarpalo (V. macrocarpon) pidensi myös tulehduksen uusiutumisaikaa².
VINKKI: Ostaessasi karpalovalmistetta saatat löytää pakkausmerkinnöistä PAC-pitoisuuden, minkä avulla voit helposti vertailla tuotteita keskenään.
Näin käytät karpaloa ja saat parhaimman hyödyn tulehduksiin
Ympärivuorokautisen suojan virtsatietulehduksia vastaan saat, kun käytät sokeroimatonta, 100-prosenttista karpalomehua, 240-300 ml / pvä kahdessa erässä otettuna¹.
Ota karpaloita 2 dl / pvä ja saat huomattavan osan päivän C-vitamiinitarpeesta, polyfenoleista, kuiduista¹.
Kasvukausien ja eri karpalovalmisteiden välillä voi olla vaihtelua. Teho voi vaihdella.
Tutkitut lajikkeet, joita käytetään Suomessa myytävissä karpalovalmisteissa, ovat Amerikan pensaskarpalo (Vaccinium macrocarpon), Suomen luonnonvarainen isokarpalo (V. oxycoccus) ja pikkukarpalo (V. microcarpum).
Otathan huomioon, että karpalo voi greipin lailla tehostaa varfariini lääkkeen vaikutusta.
Kirjoittaja Mari Huusari-Kujala on ravinto- ja fytoterapeutti, funktionaalinen lääketiede, yliopisto-opinnot avoimessa aiheena gerontologia sekä ravintolisät ja lääkkeitten turvallinen yhteiskäyttö. Reilun parinkymmenen vuoden kokemus ravintolisien parissa työskentelystä luontaistuotekaupoista sekä ravintolisien koulutustyöstä. www.marihuusari.com
LÄHTEET:
1) Arktiset Aromit ry.: Karpalo. https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/luonnonmarjat/karpalo/. Viitattu 10.4.2024
2) Sitra: Yhteenveto tieteellisestä näytöstä koskien mustikan, karpalon ja puolukan ravitsemus- ja terveysvaikutuksia. https://www.sitra.fi/app/uploads/2017/02/marjat-2.pdf. Viitattu 10.4.2024.
3) Duodecim Käypä hoito: Karpalovalmiste virtsatieinfektion ehkäisyssä naisilla. https://www.kaypahoito.fi/nak09276. Viitattu 10.4.2024
4) Kansanterveys laitos: Fineli- elintarvikkeiden koostumuspankki. www.fineli.fi. Viitattu 10.4.2024 Fineli
Comments