Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine, joka tukee muun muassa hapenkuljetusta, immuunijärjestelmää ja kognitiivista toimintaa. Raudanpuute voi aiheuttaa väsymystä ja heikentynyttä keskittymiskykyä. Erityisesti hedelmällisessä iässä olevien naisten on tärkeää seurata raudan saantia, sillä runsaat kuukautiset ja raskaus lisäävät raudan tarvetta.
Rauta on kehon toiminnalle keskeinen hivenaine, sillä se osallistuu hapen kuljetukseen, tukee immuunijärjestelmää ja solujen jakautumisprosessia. Ilman riittävää raudan saantia keho ei pysty toimimaan täydellä teholla, mikä voi näkyä väsymyksenä, uupumuksena ja heikentyneenä keskittymiskykynä. Raudanpuute voi vaikuttaa myös kognitiiviseen suorituskykyyn, kuten tarkkaavaisuuteen, oppimiseen ja ongelmanratkaisuun.
Raudanpuutteen riskit naisilla
Raudansaanti mietityttää etenkin monia naisia, sillä heidän tarpeensa on miehiä suurempi. Raudanpuute mielletään usein kasvisruokavaliota noudattavien ongelmaksi, mutta yleisimmin anemia johtuu verenvuodosta. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla runsaat kuukautiset ja synnytys ovat yleisiä raudanpuutteen ja anemian aiheuttajia.
”Raskauden aikana raudan tarve kasvaa merkittävästi, jolloin neuvola yleensä suosittelee rautalisää. Raskauden ja synnytyksen jälkeinen aika onkin yksi naisten kriittisistä vaiheista, jolloin raudan tarve on erityisen korkea”, kertoo Terveystuotetukut ry:n toimitusjohtaja Marja Koivisto.
Hyvät raudanlähteet ja imeytymisen tehostaminen
Pelkkä riittävä raudan saanti ei kuitenkaan takaa sen tehokasta hyödyntämistä elimistössä. Raudan täytyy myös imeytyä hyvin ja olla kehossa oikeassa paikassa, jotta sillä on mahdollisuus vaikuttaa myönteisesti terveyteen. Tilannetta voi verrata rahaan ja kassakaappiin: jos rahat ovat tiukasti lukittuna avaimettomassa kassakaapissa tai toisaalta levällään pitkin pientareita, ei niistä ole hirveästi iloa silloin, kun niitä pitäisi saada omaan käyttöön.
Rautaa saadaan monipuolisesta ruokavaliosta, eikä liha ole sen ainoa lähde. Ravintosuositusten mukainen ruokavalio, joka sisältää päivittäin täysjyväviljatuotteita, kuten kaurapuuroa, täysjyväleipää, pastaa ja riisiä, voi jo auttaa kattamaan päivittäisen raudan tarpeen.
”Kasvikunnan tuotteiden rauta imeytyy kuitenkin heikommin kuin eläinperäinen rauta. Imeytymistä voi tehostaa yhdistämällä raudanlähteet C-vitamiinipitoisiin kasviksiin, kuten paprikaan, appelsiiniin tai fermentoituihin tuotteisiin, kuten hapankaaliin. Toisaalta kahvia ja teetä kannattaa välttää aterioiden yhteydessä, sillä ne voivat heikentää raudan imeytymistä”, sanoo Koivisto.
Rautavalmisteet ja niiden toiminta
Rautavalmisteita ovat saatavilla sekä tabletteina että nestemäisessä muodossa, ja monissa valmisteissa on mukana C-vitamiinia, joka tehostaa imeytymistä. Jotkut valmisteet sisältävät raudan kelaattiyhdisteitä, jotka voivat parantaa imeytymistä ja vähentää ruoansulatusvaivoja, joita perinteiset rautalisät voivat aiheuttaa.
Raudan määrän mittaaminen
Jos epäilet raudanpuutetta, raudan määrän mittaaminen verikokeella on suositeltavaa. Hemoglobiini mittaa veren hapenkuljetuskykyä, ja ferritiini, joka on kehon varastorauta, antaa tarkan kuvan elimistön rautavarastoista.
”Jos arvot ovat matalat, voi rautalisän käyttö olla tarpeen – erityisesti naisille, joilla on lisääntynyt raudan tarve. Hyvin imeytyvä rauta, oikeanlainen ruokavalio ja tarvittaessa rautalisän käyttö voivat auttaa varmistamaan energisen olon ja estämään raudanpuutteesta johtuvaa väsymystä”, summaa Koivisto.
***
Ylen aamu-tv:n jälkikaronkkassa ke 30.10. keskusteltiin raudanpuutteesta. Katso keskustelu (ajassa n. 9.07): Yle Areena
Comments