D-vitamiini on elintärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka tukee muun muassa luuston terveyttä, immuunipuolustusta, lihaskuntoa sekä sydän- ja verisuoniterveyttä. Suomessa D-vitamiinin merkitys korostuu erityisesti syksyllä ja talvella, kun auringonvalon määrä vähenee, ja riski puutostiloihin kasvaa. Ravinnosta ja ravintolisistä saatava D-vitamiini auttaa ehkäisemään näitä puutoksia. Optimaalinen D-vitamiinin taso kehossa on merkittävä terveyden ylläpitämiseen.
D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka tukee monia elimistön toimintoja. Se edistää kalsiumin imeytymistä ja on keskeinen tekijä luuston terveydelle, mutta sen merkitys ulottuu myös immuunijärjestelmän vahvistamiseen sekä lihaskunnon ylläpitoon. Lisäksi optimaalinen D-vitamiinitaso on yhteydessä normaaliin verenpaineeseen ja voi osaltaan vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen.
Suomessa D-vitamiinin merkitys korostuu erityisesti syksyllä ja talvella, kun auringonvalon määrä vähenee merkittävästi. Luontainen D-vitamiinin tuotanto kehossa on rajallista pimeänä aikana, mikä voi johtaa puutostiloihin, ellei ravintoaineen saantia turvata ruokavaliosta tai ravintolisistä. D-vitamiinia saa muun muassa kalasta, vitaminoiduista maitotuotteista, kananmunista, maksasta sekä tietyistä sienistä, kuten kanttarelleista ja suppilovahveroista.
”Tämän tästä kuulee puhuttavan siitä mikä on oikea D-vitamiinin saantitaso? Kuinka vahva D-vitamiiniravintolisän tulisi olla, tai kuinka vahva se voi maksimissaan olla? Matala D-vitamiinitaso on suomalaisille yleistä, mutta silti tieto omasta alhaisesta tasosta tulee monille yllätyksenä. Erityisesti pimeään vuodenaikaan monen D-vitamiinitaso voi olla matala, vaikka käytössä on ollut D-vitamiinilisä ja kalaa on syöty säännöllisin väliajoin. Myös imeytymisessä ja muodostumisessa on huomattavia yksilöllisiä eroja. Joku voi saada ruuasta tarvitsemansa määrän, joku toinen taas saattaa tarvita isompaa annosta ravintolisänä. Varminta onkin selvittää oma tilanne mittauttamalla D-vitamiinitasonsa”, sanoo Terveystuotetukut ry:n toimitusjohtaja Marja Koivisto.
IADSA ja D-vitamiinin merkityksen esiin nostaminen
IADSA (International Alliance of Dietary/Food Supplement Associations) nostaa esiin D-vitamiinin tärkeyden terveyden tukemisessa osana "Mind the Gap" -aloitettaan. Tämän aloitteen tavoitteena on lisätä tietoisuutta ravitsemuksellisista vajauksista, piilevästä kuilusta yleisten saantisuositusten ja oman kehon tilan välillä. IADSA painottaa, että on tärkeä kuroa umpeen ravitsemuksellisia aukkoja ja varmistaa, että ihmiset saavat riittävästi välttämättömiä ravintoaineita, jotta he voivat ylläpitää hyvää terveyttä ja elinvoimaa.
Suomi on ollut D-vitamiinilisien käytön edelläkävijä, ja IADSA on nostanut Suomen esille yhtenä D-vitamiinin pioneerimaana. Suomen kansallinen ohjelma D-vitamiinivajeen paikkaamiseksi on ollut menestyksekäs ja siitä on otettu oppia myös kansainvälisesti.
”Vaikka olemme tässä suhteessa esimerkillinen maa, on hyvä muistaa, että olemme kaikki yksilöitä ja oman kehomme tila on yksilöllinen. Näin ravintolisien tarvekin voi olla yksilöllinen”, toteaa Koivisto.
Comentarios